Шампионът на НБА Торонто стигна до решаващ 7-и мач срещу Бостън, след като измъкна 125:122 след трилър с 2 продължения, за да изравни в серията на 3-3 победи. 

Двубоят предложи много драма и битка до последно, преди в крайна сметка да бъде спечелен от Раптърс, а водещите играчи и на двата отбора записаха по над 50 минути на паркета. 

Кайл Лаури вкара ключов кош с обръщане за 123:119 12 секунди преди края, но Джейсън Тейтъм реализира тройка на другия край. Норман Пауъл, който направи 3-точково отиграване при предишната атака на канадците, вкара два наказателни изстрела, а след това затрудни потенциалния изравнителен изстрел на Маркъс Смарт, за да могат шампионите да оцелеят. 

Лаури завърши с 33 точки, Пауъл вкара 23, а Фред ван Влий се отчете с 21 за победителите, които губеха с 12 точки в средата на втората част. Джейлън Браун с 31 и Джейсън Тейтъм с 29 точки, бяха най-резултатни за Бостън. 

В последните 2 минути на редовното време нито един от двата отбора не успя да отбележи, като съперниците пропуснаха по няколко възможности и се стигна до продължение. В неговия край Ван Влий не успя да донесе успеха на Торонто. 

В същото време на Запад ЛА Клипърс спря Денвър и след 96:85 вече води с 3-1 победи. Кауай Ленърд поведе калифорнийци с 30 точки, 11 борби, 9 асистенции, 4 откраднати топки и 2 чадъра, а победителите играха здрава защита, като след 26:12 в първата част, в следващите 3 не допуснаха повече от 23 точки. Клипърите загубиха аванс от 18 точки и Денвър изравни в началото на третата част, но след серия от 21:5 всичко бе решено.