Баскетболистите на Бостън детронираха Торонто и след 92:87 в решаващия 7-и мач, затвориха серията с 4-3 и елиминираха шампионите от плейофите в НБА. 

Селтикс измъкнаха успеха в здрава битка, за да се класират за финал на конференцията срещу Маями Хийт в опит да стигнат до първата си битка за титлата от 2010-а година. 

Джейсън Тейтъм вкара 29 точки, Джейлън Браун добави 21, а Бостън нямаше ден нито в стрелбата от тройката – 9 от 38, нито от наказателната линия – 13 от 23. Въпреки това Детелините спечелиха. 

Те се откъснаха с 10 точки в последната четвърт, която започна само с точка преднина за тях. Раптърс се приближиха до 89:87 и имаха шанс да изравнят, но Маркъс Смарт спря Нормалн Пауъл с чудовищен чадър по-малко от минута преди края. 

След  това Грант Уилямс бе фаулиран, но пропусна и двата наказателни изстрела. Джейсън Тейтъм обаче взе борбата и след нарушение срещу себе си, вкара веднъж от линията. Пропуск на Фред ван Влий отдалеч гарантира загубата за Торонто, а Кемба Уокър реши всичко с наказателни изстрела. 

В същото време на Запад Денвър неочаквано победи ЛА Клипърс със 111:105 и намали изоставането си в серията на 3-2 победи. Пол  Милсап вкара 14 от своите 17 точки в третата четвърт, в която Нъгетс губеха с 15, но се върнаха в мача. 

В последната част направиха серия от 14:2, за да поведа с 94:88, а при 102:100 Майкъл Портър наниза ключова тройка малко повече от минута преди края, за да гарантира триумфа. Джамал Мъри вкара 26 точки, а Никола Йокич добави 22 и 14 борби. Кауай Ленърд се отчете с 36 за Клипърс, които ще трябва да почакат още малко за първия си финал в конференцията в историята.