Най-успешният клуб в историята на мъжкия баскетбол в България - „Академик“ (София) прекратява съществуването си.

"Студентите", които са 26-кратен шампион на страната, 14 от които под името „Лукойл Академик“, останаха без финансиране след оттеглянето на петролната компания и няма да имат възможност да започнат новия сезон в Националната баскетболна лига.

Ето официалното съобщение на клуба, публикувано във Фейсбук страницата.

"Уважаеми привърженици и любители на баскетболната игра,

След 14 шампионски титли и 9 купи на България като „Лукойл Академик“ и след достойно представяне в НБЛ като „Академик А1“, дойде ред да обявим най-трудното и най-болезненото решение, което някога се е налагало да взима ръководството на клуба ни.

В тежките и несигурни времена, в които всички ние сме принудени да живеем през последните няколко месеца, професионален баскетболен клуб „Академик“ прекратява участие в Националната баскетболна лига и на този етап, преустановява дейност.

Изказваме благодарности на всеки един баскетболист, треньор и служител на „Лукойл Академик“ и на „Академик А1“, работил в името на благото и на успеха на нашия клуб. В този тежък момент, благодарим сърдечно на всички вас и запазваме вярата, че неблагоприятната ситуация, в която се намираме, ще се промени и „Академик“ отново ще го има, ще се завърне и пак ще жъне успехи, както в България, така и на европейската сцена.

А до тогава: пазете се и ви желаем здраве и спокойни дни.“

В Европа „Академик“ (София) постига най-големите си успехи в края на 50-те години на миналия век, когато достига до два последователни финала за Купата на европейските шампиони през 1958 и 1959 година, но губи и двата от съветския колос АСК Рига. След 2000 година, когато "Лукойл" застава за тима, най-големият успех безспорно остава победата с 93:91 над „Реал“ (Мадрид) в зала "Универсиада" в турнира за купа УЛЕБ на 2 декември 2003 година, припомня БТА.

През последните няколко години "Лукойл" пренасочи основната част от инвестициите си към друг столичен клуб - „Левски“, докато за „Академик“ остана роля на център за развитие на млади таланти. По всяка вероятност новият сезон в НБЛ, който трябва да започне на 10 октомври, ще стартира с 9 отбора.