Баскетболистите на Маями продължават победния си ход в плейофите на НБА и след 106:101 поведоха с 2-0 срещу Бостън във финала на Изток, поставяйки Селтикс в много трудна позиция. 

Обрат през второто полувреме помогна на Горещите да стигнат до триумфа, като те за пореден път показаха непримиримост, отдаденост и страхотна защита, за да спечелят. 

Бостън се откъсна във втората четвърт, спечелена с 29:19 и поведе с 60:47 на почивката. Като цяло стрелбата от игра на Селтикс през първото полувреме бе впечатляваща – 58% срещу едва 38,3% за Маями. Детелините имаха предимство и в борбите и това много им помогна. 

В третата част обаче, ситуацията се промени. Бам Адебайо започна да доминира под коша като направи серия забивки. Той вкара 15 точки в периода и след 37:17 Маями поведе с 84:77 преди последната част. 

В нея обаче, Бостън не се отказа и на свой ред регистрира обрат, за да дръпне с 94:89. Последваха обаче ключови изяви на Джими Бътлър в защита, след като на два пъти той успя да открадне топката. 

Горан Драгич вкара тройка за 100:95 по-малко от 2 минути преди края, след което Бътлър пресече подаване и осигури кош на Джей Краудър. Джейлън Браун остави Селтикс в мача с 2 тройки и пропусна да изравни при изстрел от дистанция 15 секунди до сирената. 

Горан Драгич завърши с 25 точки за победителите, Бам Адебайо се отчете с 21 и 10 борби, Дънкан Робинсън вкара 18, а Бътлър 12. За Бостън Кемба Уокър направи солиден мач с 23 точки, Браун и Джейсън Тейтъм добавиха по 21, но Селтикс са изправени пред сериозно предизвикателство в стремежа да постигнат обрат.