Баскетболистите на ЛА Лейкърс са само на победа от големия финал в НБА, но знаят добре, че Денвър вече на два пъти навакса изоставане с 1-3 в серията. 

Нъгетс ще опитат да направят за трети път подобно нещо, след като загубиха със 108:114 мач №4 от серията и отново вече нямат накъде да отстъпват. 

Антъни Дейвис и ЛеБрон Джеймс изиграха силен двубой, но цялостно Езерняците доминираха, като се справиха отлично при борбите и имаха предимство от 25:4 при точките то втори шанс 

Веждата започна фантастично, като вкара първите си 7 стрелби от игра и натрупа 19 точки още до почивката. Той завърши с 34 в мача, като бе 10 от 15 от игра и 13 от 14 от линията. 

Езерняците действаха агресивно в нападение, ограничиха Никола Йокич и на няколко пъти поведоха с по 12 точки през първото полувреме. Дуайт Хауърд неочаквано стартира за калифорнийци, но се справи страхотно с 11 точки и 10 борби още в първите 2 части, като приключи с 12-11 в мача. 

Джамал Мъри обаче задържа Нъгетс в мача с 16 от своите 32 точки до паузата, Йокич вкара 2 тройки и на почивката предимството на Лейкърс не бе голямо – 60:55. 

След нея калифорнийци останаха напред, но без да могат да се откъснат решително, като с две тройки на Майкъл Портър Денвър намали пасива си на 3 преди последния период, в който свали разликата само до точка, а имаше и притежанието. 

Нъгетс обаче така и не успяха да поведат, съперникът им вкара 6 поредни точки и пак си върна спокойствието. В последната минута и половина преднината не падна под 4 точки и Лейкърс затвори комфортно мача. 

ЛеБрон Джеймс се отчете с 26 точки, 9 борби и 8 асистенции, като направи някои отлични защити и вкара и наказателни изстрели в последния период. Ражон Рондо добави 11 точки и 7 асистенции от пейката. 

Големият проблем на Денвър бе и това, че Йокич така и не влезе в мача, след като бързо натрупа нарушения. Сърбинът остана с 16 точки и 7 борби и при това положение отборът му нямаше как да се надява на успех.