Селекционерът на баскетболните национали Росен Барчовски обяви, че класирането за европейското първенство догодина е един от най-щастливите моменти в неговата кариера, предаде БГНЕС. 

Според него, с успеха баскетболистите окончателно са затворили устите на критиците, които не са били никак малко. През уикенда националите спечелиха и втория двубой с Латвия, този път след обрат и 66:65 като гости в Рига.

Барчовски определи като решаващ фактор за успеха старанието на баскетболистите да изпълняват указанията му. Според наставника, става въпрос за всеотдайни хора, без претенции, които се подчиняват на треньора, а не такива с трудни характери.

"Имахме и шанс. Една точка - това е половин кош и в противен случай настроението щеше да бъде на 180 градуса. Нашият спорт е труден. В случая имахме шанс, друг път може да нямаме", каза Барчовски. Той допълни, че преди срещата с Латвия е имало голям негативизъм, най-вече от страна на анонимници и само един успех е можел да им затвори устите и това е успех, който в крайна сметка бе постигнат.

Президентът на федерацията Георги Глушков отказа да разкрие точния размер на премията, която ще си поделят играчите. "Премията е такава каквато може да си позволи федерацията. Добра е, момчетата я заслужават и ще имат възможност в бъдеще при успехи да я вдигнат", каза Глушков.