Никола Йокич стана първият център от Шакил О’Нийл през 2000 година, който печели наградата за Най-полезен играч на сезона в НБА. 

Сърбинът, който преди 6 години бе избран от Драфта под №41, е 6-ият чужденец, който печели отличието, след страхотния си прогрес в последните сезони. 

Йокич впечатли лигата с невероятния си поглед и умения да подава, а макар и да изглежда леко отпуснат, реализаторските му способности са вън от съмнение. 

Той събра 971 точки в анкетата, а след него останаха Джоел Ембийд от Филаделфия със 586 и Стеф Къри от Голдън Стейт Уориърс с 453. 

„Ако трябва да бъда честен дори не съм си мислел, че ще играя в НБА. Голямата ми цел в началото бе да играя в Евролигата. Да получа тази награда е голямо постижение, за което принос имат и останалите момчета и аз им го казах“ заяви Йокич, който записа по 26,4 точки, 10,8 борби и 8,3 асистенции през редовния сезон. Освен това той реализира 56,5% от стрелбите си от игра и 38,8% от тройката. 

Другите чужденци, които печелят наградата са Хакийм Олайджуон, Тим Дънкан, Стив Неш, Дирк Новицки и Янис Антетокумпо. С този приз през 2022-а Йокич може да подпише нов договор за над 250 милиона долара. В момента обаче той мисли как Нъгетс да отговори на Финикс след загубата в първия мач от плейофната серия. 

„Никола напълно олицетворява нашата култура и най-важното при него е, че той прави и тези около себе си по-добри. Той мисли единствено за отбора и е невероятно, че мога да му бъда треньор“ заяви наставникът на Денвър Майкъл Малоун.