Баскетболистите на Финикс вече са на финал в Западната конференция в НБА, след като победиха отново Денвър, този път със 125:118 и затвориха серията с 4-0. 

Слънцата продължават с отличното си представяне и стигнаха до тази фаза за първи път от 11 години. Крис Пол завърши с 37 точки, а Девин Букър добави 34 за успеха, който дойде и след изгонването на Никола Йокич. 

Най-полезният играч в Лигата би отстранен в третата четвърт, когато се ядоса, след като не получи нарушение и секунди след това замахна сериозно срещу Камерън Пейн. Той изби топката, но леко удари съперника през лицето. 

Реферите прегледаха ситуацията и отсъдиха грубо нарушение от 2-а степен на сърбина, което изглеждаше пресилено, но означаваше автоматична дисквалификация. Без Йокич домакините се опитаха, но класата на Пол и Букър се оказа твърде голяма. 

В същото време на Изток Милуоки изравни срещу Бруклин на 2-2 в серията след 107:96 и контузия на Кайри Ървинг за Нетс. Гардът обърне глезен в средата на втората четвърт и не се завърна, като предстоят нови тестове, за да се види какво е състоянието му. 

Без него и без Джеймс Хардън Бруклин нямаше особени шансове, особено след като Пи Джей Търкър не спря да тормози Кевин Дюрант, като освен това вкара и 13 точки. Янис Антетокумпо се отчете с 34 за победителите.