Барселона отново е шампион на Испания по баскетбол! Каталунците сразиха големия си съперник Реал Мадрид с 92:73 у дома и затвориха финалната серия с 2-0 победи. 

Хората на Шарунас Ясикевичус не оставиха съмнение в превъзходството си и след като спечелиха в столицата първия мач с 89:75, сега се възползваха и от домакинството си, за да вдигнат 19-ия шампионски трофей и първи от 2014-а. 

Кралския клуб нямаше особено шансове предвид липсата на важни фигури, а и от самото начало стана ясно, че до трети мач просто няма кък да се стигне. 

Барса вкара 11 от първите си 14 стрелби от игра, за да поведе с 26:13 малко преди края на първата четвърт, след което тимът запази контрола върху мача и не допусна никакво колебание.

Разликата стигна до 18 точки на почивката, а след това мина 20. След кратък момент, при който гостите стопиха пасива до 14, Пау Гасол наниза тройка, а след това завърши със забивка бърза атака, за да върне спокойствието. Авансът стигна 25 в последната четвърт. 

Никола Миротич, който напоследък играеше слабо, поведе победителите с 27 точки при 8 от 11 стрелба от игра, Ник Калатес добави 15 точки, Кайл Курич 12, а 40-годишният Гасол 11. Домакините реализираха 69% от стрелбите си за 2 точки и бяха категорично по-добри. 

Така каталунците, макар и да загубиха финала в Евролигата, все пак направиха дубъл на домашната сцена с титла и купа на Краля, така че кампанията определено бе успешна за тях. За Реал остана разочарованието.