Двукратният сребърен медалист Пау Гасол попадна в предварителния списък на Испания за Олимпиадата в Токио, обяви местната федерация, давайки възможността на 40-годишния ветеран да потърси отново златото.

Той намери място сред 18-те баскетболисти, които ще се борят за медал в Япония, а съставът на Серджо Скариоло ще бъде скъсен на 12 души. Въпреки че е в залеза на кариерата си Гасол, който ще навърши 41 години на 6 юли, спечели титлата на Испания с Барселона в средата на седмицата след почти два сезона в лазарета поради травма на глезена, която сложи край и на надеждите му да продължи кариерата си в НБА, където грабна две титли с Ел Ей Лейкърс. Той сега се надява да играе за четвърти път на Олимпийски игри след сребърните си медали в Пекин през 2008 и в Лондон четири години по-късно, както и бронзово отличие от Рио 2016.

„Всички успяхме да видим как той направи страхотно усилие, за да бъде полезен и да допринесе, и стана много важен играч“, обясни решението си да повика Гасол Скариоло. След като съставът се срещне на 25 юни в Мадрид, испанците ще финализират подготовката си на 18 юли със среща в Лас Вегас срещу САЩ. От там тимът ще пътува до Япония за откриващия мач срещу домакините на 26 юли.

Предварителен състав на Испания:

Пойнт гардове: Рики Рубио, Карлос Алосен, Серхио Родригес

Шуутинг гардове: Алекс Абринес, Дарио Бризуела, Серхио Юл

Леки крила: Алберто Абалде, Серхи Мартинес, Руди Фернандес, Шаби Лопес-Аростеги

Тежки крила: Виктор Клавер, Пиер Ориола, Хуанчо Ернангомес, Себас Саис

Центрове: Пау Гасол, Марк Гасол, Усман Гаруба, Уили Ернангомес.