Феноменален Крис Пол изведе Финикс до третия му финал в НБА. Плеймейкърът наниза 41 точки, а Слънцата сразиха ЛА Клипърс със 130:103, за да затворят серията с 4-2 победи. 

Пол изигра най-добрия си мач за сезона, като реализира 16 от 24 стрелби от игра, в това число 7 от 8 от тройката. Девин Букър добави 22 точки, ДеАндре Ейтън 16 и 17 борби, а победителите реализираха 56% от стрелбите си и заслужено ще играят в големия финал. Те загубиха предишните два през 1976 и 1993, но сега отново имат шанс за титлата. 

Слънцата изиграха силно първо полувреме, в което успяха в 55% от стрелбите си, реализираха 10 тройки, а Джей Краудър наниза 16 от своите 19 точки. В третата част разликата стана 17, след което домакините реализираха 10 поредни точки и върнаха интригата, но след това Крис Пол просто приключи всичко. 

Той вкара 8 поред и общо 14 от серията от 16:3, която направи разликата 105:85 в началото на последната четвърт и за домакините нямаше връщане назад. Калифорнийци изглеждаха уморени и този път нямаше как да направят обрат. 
 
В същото време стана ясно, че суперзвездата Янис Антетокумпо се е разминал с тежка контузия на коляното. Направените прегледи са показали, че крилото на Милуоки няма сериозно увреждане на връзките, след като в мач №4 от серията срещу Атланта стъпи лошо след една защита срещу Клинт Капела. 

Официално Елените обявиха, че той е под въпрос за мач №5, но веротността да играе в него изглежда минимална. Същият е статутът и на Капела и Трей Йънг за Ястребите. Резултатът в серията е 2-2 победи.