Лука Дончич се отчете с фантастичен трипъл-дабъл и прати Словения за първи път на Олимпийски Игри. 

Звездата на Далас и НБА завърши с 31 точки, 11 борби и 13 асистенции, за да изведе тима си до победа над Литва с 96:85, а с това и до победа в квалификационния турнир в Каунас. 

Серия от 14 поредни точки през второто полувреме даде контрола на словенците, които оставиха литовците извън Олимпийските игри за първи път от независимостта на страната и след 7 поредни участия. Словения ще бъде в група с Аржентина, Япония и Испания. 

В същото време още 3 европейски тима спечелиха останалите 3 свободни места за надпреварата. Голямата сензация бе в Белград, където Италия срази Сърбия със 102:95 и остави сребърните медалисти от Рио през 2016 извън Игрите. 

Нико Мениън от Голдън Стейт наниза 24 точки, Акиле Полонара добави 22, а Симоне Фонтекио се отчете с 21 точки за италианците, които водеха с 24 точки и се завръщат на Олимпиада за първи път от 2004. Те ще бъдат в група с Германия, Австралия и Нигерия. 

Бундестимът спечели квалификацията в Сплит след 75:64 срещу Бразилия. Мориц Вагнер се отчете с 28 точки, а Робин Бензинг помогна с 13 за успеха и за първото участие в турнира на Германия от 2008. 

Последният участник стана Чехия, който спечели турнира в Канада след разгром над Гърция с 97:72 във финала. Чехите, които победиха пълния със звезди тим на домакините в полуфиналите, показаха отлична отборна игра, като петима играчи завършиха с двуцифрен актив. Патрик Ауда бе най-резултатен с 20 при 8 от 9 стрелба от игра. Така чехите запълниха групата на Иран, Франция и САЩ.