Нигерия шокира баскеболистите на САЩ, като ги победи с 90:87 в контрола преди Олимпийските игри в Токио, играна в Лас Вегас. 

Откакто играчите от НБА получиха правото да участват на най-големия спортен форум, балансът на американците бе 54-2 в контролни мачове. Преди 9 години тимът победи африканският тим с 83 точки разлика, а преди 5 с 43. 

В настоящия тим на Нигерия обаче, има 7 играчи от НБА и тимът показа много агресия и твърдост в сблъсъка, като Гейб Винсънт от Маями наниза 21 точки за успеха. 

В същото време звездите на Щатите – Кевин Дюрант, Деймиън Лилард и Брадли Бийл бяха с обща стрелба от игра едва 9 от 30. Американците губеха с 8 точки 2 минути преди края, но имаха на два пъти възможност за изравнят, но не изиграха добре ситуациите, като при последния си шанс тимът дори не стигна до изстрел. 

Нигерийците отбелязаха 20 тройки от 42 опита, а очевидно и работата на треньора Майк Браун, който е помощник на Стив Кър в Голдън Стейт през последните години, оказа своето влияние. Въпреки поражението обаче е ясно, че САЩ продължава да бъде суперфаворит за Игрите в Япония, но случилото се трябва да послужи като сериозно предупреждение.