С феноменалното си представяне Янис Антетокумпо бе в основата на спечелената от Милуоки Бъкс титла в НБА и по този начин се нареди до някои от легендите в играта. 

След като отбеляза фантастичните 50 точки в решаващия мач №6 срещу Финикс, той записа средно по 35,2 точки, 13,2 борби, 5 асистенции и 1,8 чадъра в серията при стрелба от игра 61,8% за да спечели логично приза за МВП на финалите. 

„Исках да постигна това тук, в моя град. Просто не можех да напусна, въпреки че бе по-лесно да отида в някой супер-тим в преследване на титлата. Исках обаче да довърша работата и ние го направихме, макар и по трудния начин. Не съм обаче вярвал, че на 26 ще стоя тук с тези трофеи до мен” заяви Янис. 

Така Гръцкия Чудак се нареди до Майкъл Джордън и Хакийм Олайджуон, които преди него бяха единствените печелили МВП на редовния сезон и финалната серия, както и наградата за Най-добър защитник. Янис обаче е уникален в това, че е единственият, които има приза за Най-прогресиращ играч. 

Освен това той стана едва вторият след Шакил О’Нийл през 2000 година, с поне 40 точки и 10 борби в 3 мача от финалите. Границата от 50 точки във финален двубой пък бяха достигали само шестима преди него. 

Рекордът се държи от Елджин Бейлър, който наниза 61 през 1962-а година в мач №5 срещу Бостън. По 55 точки имат Майкъл Джордън от 1993 срещу Финикс и Рик Бари от Сан Франциско Уориърс срещу Филаделфия през 1967. Джери Уест се отчита с 53 за Езерняците срещу Селтикс през 1969, Леброн Джеймс записа 51 през 2018 за Кливланд, а Боб Петит вкара 50 за Сейнт Луис Хоукс срещу Бостън през 1958.