В Барселона се задава нов скандал, този път свързан с баскетболния тим на клуба. Причината обаче остава ясна: сериозно влошеното финансово състояние на организацията. 

Както е известно голяма част от футболистите склониха да намалят заплатите си, за да подпомогнат закъсалия клуб. Същото трябва да направят и баскетболистите, но лидерът на състава и най-високо платен в Европа – Никола Миротич, е отказал да го стори. 

Крилото прибира по 4,5 милиона евро на сезон и е с най-високото възнаграждение на Стария континент в играта, като през миналия сезон помогна на каталунците да направят дубъл – титла и Купа на Краля. 

Миротич счита, че е направил достатъчно голям компромис, след като през 2019-а се е съгласил да се върне в Европа и да облече екипа на Барса. Тогава той отказа договор с Юта Джаз в НБА, който щеше да му донесе 45 милиона долара за 3 сезона. 

Испанският клуб е предложил намаляване с 25%, което означава, че Миротич ще загуби около 1,1 милиона евро. Той обаче е бил категоричен в отказа си и сега според местните медии ситуацията е в задънена улица, като някои дори прогнозират, че е възможно да се стигне и до раздяла с играча. 

Някои от другите баскетболисти като Кори Хигинс и Алекс Абринес обаче, приеха да им бъдат намалени заплатите. През това лято в Барса дойдоха Нико Лапровитола, Рокас Якубайтис, Найджъл Хейс и Сертач Шанлъ. 

Баскетболният сезон за отбора започва този уикенд със Суперкупата на Испания, а в края на другата седмица стартира и първенството, което остава най-силното в Европа.