Eдин от най-добрите европейски баскетболисти в историята – Пау Гасол, официално обяви, че прекратява професионалната си кариера. 

41-годишното крило бе в играта повече от 20 години, като постигна забележителни успехи както в НБА, така и с националния отбор на Испания. 

Още през август той обяви оттегляните си от Ла Фурия след загубата на 1/4финалите на Олимпийските игри, които бяха 5-и за него. На специална пресконференция в операта в Барселона последва и разкритието, че понече няма да се състезава. 

„Спирам с професионалния баскетбол. Това е трудно решение след толкова много години, но и нещо, за което мислих много. Щях да се радвам Коби да бе тук, но понякога животът е твърде несправедлив“ заяви силно развълнуваният Пау пред събралите се негови бивши съотборници и членове на семейството му. 

Испанецът спечели 2 титли в НБА през 2009 и 2010 с ЛА Лейкърс, където преминаха най-добрите му години отвъд Океана, като съотборник на Коби Брайънт. Той завърши с по 17 точки и 9,2 борби в 1226 мача от редовния сезон, като носи още екипите на Мемфис, Чикаго, Сан Антонио и Милуоки. 

През 2019-а той подписа и с Портланд, но така и не записа мач за отбора заради пукната кост на крака, която го извади от игра за почти 2 години. В края на миналия сезон се завърна на паркета за Барселона и помогна на отбора да спечели титлата на Испания. 

С националния тим Пау стана световен шампион през 2006, както и 3 пъти европейски първенец през 2009, 2011 и 2015. На Олимпийски игри има 2 сребърни медала през 2008 и 2012 и бронзов от турнира в Рио през 2016.