Майкъл Джордан (р. 17 февруари, Ню Йорк) е един от най-успешните спортисти в историята. Американецът, е натрупал доход от 1.9 млрд. долара (1.676 млрд евро), успя да прехвърли успеха си на терена и в бизнеса си извън него, създавайки истинска империя, на която се възхищават всички.

Сред най-забележителните му инвестиции е покупката на отбора Шарлот Хорнетс от НБА, от който придоби 90% от акциите му за 275 милиона евро. Освен това легендарният баскетболист заложи и на бейзбола и купи акции на Маями Марлинс.

Неговата лична марка е един от най-големите източници на доходи. Неговите маратонки Air Jordan не излизат от мода през годините, а по-скоро нарастват. 38 години по-късно от първия си рекламен договор бившият спортист има собствена марка „Jumpman“, собственост на Nike, от която има печалба над 170 милиона евро, което го утвърждава като най-добрия доставчик на спортни обувки за всички времена.

От друга страна, Джордан притежава три ресторанта, два от тях са в Чикаго и един - във Флорида. Ястията в менютата му варират между 20 и 40 евро, а капацитетът на помещенията е приблизително 160 души. Доброто месо и морски дарове са неговите звездни продукти. Една от ексклузивните услуги, които предлага, е храна за вкъщи.

Легендата на Чикаго Булс също има изключителни имоти, включително няколко имения, частен самолет и яхта на стойност 80 милиона евро, най-новата му и добре позната придобивка. Кръстена с името „Радост“, тя е дълга 70 метра и има капацитет за 12 гости и 19 членове на екипажа.

Една от големите страсти на Майкъл Джордан е голфът и затова той решава да закупи собствено игрище в Хоуб Саунд, Южна Флорида, което да нарече „ Гроув XXIII“. Голямото разширение на терена и неговата гъвкавост са някои от характеристиките, които го превърнаха в идеалното място да се насладите на този спорт. 

Той инвестира още в Nissan, автомобилната автокъща в Северна Каролина, в технологични компании, има еднократно сътрудничество с различни фирми, реклами и безброй сгради.

Материал на "Труд"