Националите по баскетбол допуснаха драматична загуба от Чехия с 80:83 в световна квалификация играна в Пардубице. 

Хората на Росен Барчовски могат за съжаляват, защото можеха да спечелят. Сега и двата тима се изравняват с баланс 1-3, като имат по още два мача, които ще бъдат решаващи. През юни обаче чехите вероятно ще бъдат с основните си играчи, които сега не играха. На този етап предимството е за българите заради това, че в предишния мач те победиха с 9 точки в Ботевград. 

Българският тим навакса изоставане от 5:16 в началото, както и от още 11 точки в последната четвърт, като стигна до равенство 80:80 в последните секунди. Дий Бост имаше шанс да изведе тима ни напред, но пропусна при поднасянето, след което Мартин Петерка наниза тройка за чехите по-малко от 2 секунди преди края и донесе успеха. 

Героят за домакините вкара 25 точки, а Войтех Хрубан добави още 29, като двамата бяха в основата на успеха. За България Александър Янев вкара 17, но Дий Бост този път остана само с 11, при 3 от 12 от игра, в това число 1 от 9 отдалеч. 

Българският тим вкара 13 тройки, но от 39 стрелби и пропусна доста отворени изстрели. Чехите реализираха 12 опита отдалеч, но при доста добър % - 48, което в крайна сметка се оказа решаващо.