Маями Хийт стана вторият отбор, преминал в следващия етап на плейофите в НБА след Бостън. Макар и без Джими Бътлър, който не игра заради възпаление на коляното и Каул Лаури, Горещите надвиха Атланта с 97:94 и затвориха серията с 4-1 победи. 

Виктор Оладипо напомни за себе си с 23 точки, а Бам Адебайо добави 20 за победителите, които отново ограничиха лидера на Хоукс Трей Йънг и той завърши едва с 11 точки при 2 от 12 от игра. В цялата серия гардът бе едва с по 15,4 точки при 32% от игра. 

ДеАндре Хънтър вкара 35 точки за Ястребите, които в края имаха топката при 3 точки пасив. Данило Галинари не успя, но притежанието остана за Атланта, само че защитата на Маями не допусна нов изстрел от съперника. 

На Запад Мемфис надви Минесота със 111:109 след истински трилър. Те водят с 3-2 в серията, която се връща в Минеаполис за следващия мач. Вълците водеха с 13 точки по-малко от 10 минути преди края, но домакините се върнаха в мача. Джа Морент завършил с 30 точки, вкара последните 13 за отбора си. Антъни Едуардс изравни за Минесота с тройка по-малко от 4 секунди преди края, но в ответната атака Морент поднесе с лявата ръка, за да донесе триумфа. Дезмънд Бейн с 25 и Брандън Кларк с 21 точки и 15 борби също играха силно за победителите. 

В същото време лидерът Финикс спечели със 112:97 у дома срещу Ню Орлиънс и също взе предимство от 3-2 преди да гостува в следващата среща. Микал Бриджис изигра най-добрия мач в кариерата си, като поведе Слънцата с 31 точки, 5 борби и 4 чадъра и бе в игра 47 минути. Домакините имаха предимство почти през цялото време, но едва в последните минути се откъснаха, затваряйки мача със серия от 13:5.