Баскетболистите на Милуоки осъществиха знаменит обрат, за да се доближат само на победа от финала в Източната конференцията на НБА. 

Шампионите наваксаха 14 точки пасив в началото на последната четвърт, за спечелят със 110:107 гостуватето си на Бостън. Те водят с 3-2 в серията и ще бъдат домакини в следващия двубой. 

Янис Антетокумпо наниза 40 точки, а Елените завършиха мача със серия от 11:2. В края Джру Холидей излезе на сцената като първо при една точка аванс за отбора си, направи страхотен чадър  на Маркъс Смарт, а след това открадна топката от съперника и не позволи на Келтите да стигнат до изстрел за изравняване. Именно Холидей изравни и с тройка 43 секунди преди края, а след това Боби Портис взе борба в нападение и реализира за 108:107. 

В същото време на Запад Мемфис унищожи Голдън Стейт със 134:95. Уориърс все още водят с 3-2 в серията и ще бъдат домакини в следващия мач, но това бе крайно разочароващо представяне за тях, тъй като Джа Морент отново не игра за Гризлис. 

Домакините обаче изиграха знаменит мач, като в един момент водеха с 55 и доминираха във всяко едно отношение. Те вкараха 77 точки до почивката и 119 след първите 3 части, а титулярите на Голдън Стейт излязоха от игра още в средата на предпоследния период. Това бе 5-ото най-голямо поражение за Голдън Стейт в историята на организацията в елиминациите. 

Рекордните загуби в плейофите в историята са с 58 точки разлика и са дело на Минеаполис срещу Сейнт Луис през 1956 и на Денвър срещу Ню Орлиънс през 2009. 

В същото време Никола Йокич от Денвър отново спечели наградата за МВП на кампанията. През миналия сезон сърбинът отново бе №1 и така отличието за първи път е печелено в 4 поредни сезона от чужденци. През 2019 и 2020 №1 бе Янис Антетокумпо. 

Лидерът на Милуоки остана трети този път в гласуването, а втори бе Джоел Ембийд от Филаделфия. Йокич получи 875 точки, срещу 706 за камерунския център. 

Сърбинът записа средно по 27,1 точки, 13,8 борби и 7,9 асистенции средно на мач и стана 13-ият, който печели наградата в поредни години. Без другият лидер на отбора Джамал Мъри, който бе контузен, Йокич изведе Нъгетс до 6-о място в конференцията и участие в плейофите, където тимът отпадна от Голдън Стейт в 5 мача в първия кръг.