Баскетболистите на Маями станаха първия тим в НБА стигнал финал в конференцията, след като приключиха сезона за Джоел Ембийд и Филаделфия. 

Горещите спечелиха с 99:90 като гости и затвориха серията с 4-2, като за втори път през последните 3 сезона стигат до битката за короната на Изток. 

Джими Бътлър наниза 32 точки и помаха за довиждане на феновете на бившия си отбор. През 2019-а Сиксърс решиха да не преподпишат с него и той премина в Маями. 

Серия от 16:2 в третата четвърт помогна на гостите да се откъснат решаващо и да стигнат до триумфа. Джоел Ембийд вкара 20 точки за Филаделфия, но бе едва 7 от 24 от игра, а Джеймс Хардън отново „се скри“ и остана само с 11, като Брадата със сигурност ще бъде доста критикуван за случилото се. 

На Запад обаче Далас изравни на 3-3 срещу Финикс след 113:86 у дома. Всичките мачове до момента в серията са спечелени от домакините и то със сериозна разлика. Лука Дончич наниза 33 точки за победителите, които ограничиха Слънцата до 40% стрелба и 22 грешки. Крис Пол отново не бе на ниво с 13 точки, 4 асистенции и 5 предадени притежания. Маверикс дръпнаха с 15 на почивката след серия от 19:5, а в третата част разликата скочи до 22 и всичко бе ясно.