Силно второ полувреме приближи Бостън само на една победа от първи финал в НБА от 2010-а година насам. 

Селтикс спечелиха визитата си в Маями с 93:80 и дръпнаха с 3-2 в серията, като ще бъдат домакини в следващия мач и в събота сутринта ще могат да приключат нещата. Нападението на Горещите отново не функционираше и оттам дойде голямата разлика. 

Иначе нищо до почивката нищо не предвещаваше подобна развръзка. Мачът върве ниско-резултатно, като Маями хвърляше сериозни усилия в защита и успя да ограничи лидерите на съперника Джейсън Тейтъм и Джейлън Браун до обща стрелба 3 от 16. Хубаво се включиха и резервите на домакините, докато Дерик Уайт и Ал Хорфърд поддържаха огъня за Детелините. 

Горещите имаха предимство при борбите в атака с 9-2, които им донеха 12 точки от втори шанс, като те успяха да дръпнат със 7 на няколко пъти  във втората част, а на почивката водеха с 42:37. 

Всичко се промени след паузата. Бостън вкара първите 8 точки в третата част, след което отвори разлика от 6. Маями се доближи до 59:58 по-малко от 3 минути преди края на периода, когато започна серията на съперника. 

Поредица от 10:0 завърши третата четвърт, след което последната започна с избухване за Детелините от 14:2. Джейсън Тейтъм и Джейлън Браун реализиха важни и гостите дръпнаха с 83:60, след което просто затвориха мача без да бъдат притеснявани. 

Тейтъм остана на асистенция от трипъл-дабъл, след като завърши с 22 точки и 12 борби, а Браун вкара 25 за победителите. Големият проблем на Маями бе в стрелбата от игра – само 32%, в това число 7 от 45 отдалеч или 15,6% успеваемост. По този начин 18-те борби в нападение в мача не помогнаха по никакъв начин. 

Джими Бътлър остана само с 13 точки, като 4 от 18 от игра, Кайл Лаури не вкара нито точка и Горещите са сериозно притиснати преди визитата си в щата Масачузетц.