Джими Бътлър не бе готов сезонът на Маями да приключи. Лидерът на Горещите избухна с 47 точки, за да изведе отбора си до победа над Бостън със 111:103 като гост и така резултатът във финала на Изток в НБА стана 3-3 победи. Решаващият мач №7 е в понеделник рано сутринта българско време във Флорида. 

Ветеранът изигра един от най-силните елиминационни мачове в историята, като реализира 16 от 29 стрелби от игра, а освен това добави 9 борби, 8 асистенции, 4 откраднати топки и направи само една грешка. 

„Джими просто предаде на останалите желанието си за победа. Той нямаше да ни остави да загубим“ заяви треньорът на победителите Ерик Сполстра, чийто тим дръпна с 29:22 след първата четвърт и водеше през повечето време, включително и с 9 точки в началото на последната част. 

В нея обаче домакините се активизираха и с тройка на Дерик Уайт, завършил с 22 точки, излязоха напред при 97:94. Веднага след прекъсването обаче, Кайл Лаури, вкарал 18 точки, изравни с точен опит отдалеч. При 99:99 Джейлън Браун пропусна два изстрела от линията за домакините, а Бътлър вкара кош и фаул. След грешка на Джейсън Тейтъм, вкарам 30 точки, Пи Джей Тъкър не сбърка два пъти от линията, а Джими вкара и още един кош за 107:101 само 44 секунди преди края, за да гарантира триумфа. 

Лидерите на Бостън Тейтъм и Браун вкараха общо 38 точки през първото полувреме, но останаха само с 14 през второто, като в последната четвърт стреляха само по веднъж, което бе показателно за защитата на съперника.