Александър Везенков вкара 29 точки, а България изигра страхотен мач, но все пак загуби от Литва със 70:72 в световна квалификация играна в Самоков. 

Националите бяха на ниво дълго време, водеха с 10 точки в началото на последната част, но класата на съперника си каза думата. 

Загубата бе 4-а в 5 мача от квалификациите, като шансовете за място в следващия етап минават през задължителна победа над Босна в последия сблъсък или 2 поражения на Чехия. 

Литовците започнаха солидно и дръпнаха с 11:5 в първите минути, но нашите се окопитиха и въпреки че на Везенков не му вървеше в  началото, българите дръпнаха с 22:16 след страхотна тройка на Дий Бост, кош на Митко Димитров и няколко добри защити в края на периода. 

Втората част бе ниско резултатна, като българският тим успя да поддържа известно предимство преди литовците да вкарат 5 поредни точки и да изравнят при 30:30, а след това и да дръпнат с 34:30 на полувремето. 

Българите обаче започнаха страхотно в третата четвърт, като направиха серия от 12:0 след 7 точки на Везенков. Литовците бяха без точка повече от 3 минути, но спряха пропадането със 7 поредни. 

Везенков обаче продължи да бележи отвсякъде, като натрупа 14 точки за периода и разликата пак се вдигна до 49:41. Литовците обаче пак не се стреснаха и отново направиха серия от 7:0. Две поредни тройки оставиха нашите напред, като преди последната част домакините водеха с 55:51. 

Българите тръгнаха с 6:0 в последната част и поведоха с 10, вдъхновявайки феновете. И пак обаче съперникът намери сили да отвърне и да намали пасива на 2 при 63:61, а след това да изравни и да поведе с 65:63. 

Нападеният на българския им станаха по-трудни и статични и литовците поведоха с 3 по-малко от 2 минути преди края. Везенков пропусна един наказателен в края, а при 70:71 Бост не успя да вкара от тройката 23 секунди преди края, но след това нашите си върнаха топката и Станимир Маринов пропусна при пробива, а литовците взеха борба 3,4 секунди преди края. 

Неотсъдено нарушение в края ликвидира надеждите на нашия тим, който обаче може да се гордее от представянето си. Везенков добави 11 борби и завърши с коефициент от 30, но това не бе достатъчно. За гостите Игнас Браздейки вкара 13, а Мариус Григонис 12 точки. Нашият тим имаше 14 стрелби повече, но това не бе достатъчно.