Легендата на НБА и един от най-великите спортисти в историята на Америка – Бил Ръсел, напусна този свят. Той бе на 88 години. 

Човекът, който бе в основата на династията на Бостън Селтикс от средата на миналия век, когато тимът спечели 8 поредни титли, а починал спокойно. 

Центърът има в кариерата си 11 титли от НБА, 2 от NCAA, както и олимпийска титла от 1956-а година. Той е известен като един от най-добрите борци в историята, като в кариерата си има средно по 22,5 овладени топки и 15,1 точки на мач. От 13 сезона в Бостън, в 12 от тях тимът игра финал. 

Ръсел бе известен и като много голям борец за спаведливост и граждански права. Той 12 пъти участва в Мача на Звездите, като в един мач спечели 51 борби, а в други два по 49. До идването на Майкъл Джордън той бе считан от мнозина за най-добрия в историята. 

„Бил Ръсел бе най-великия шампион в отборните спортове. Безбройните му отличия, включващи 11 титли от НБА, казват твърде малко от неговото огромно влияние върху Лигата и обществото. Той се бореше и защитаваше нещо по-голямо от спорта. Търсеше справедливост и се бореше за граждански права и се превърна в първия чернокож треньор в НБА” заяви комисионерът на НБА Адам Силвър. 

Още през 1975-а година Бил Ръсел бе приет в Залата на Славата, а през 1996 бе определен и за един от най-великите 50 играчи в историята. Неговото голямо съперничество бе с Уилт Чембърлейн, който индивидуално постигна повече, но титлите бяха за Ръсел и Бостън, в който бяха още играчи като Боб Кузи, Джон Хавличек, Том Хейнсон, Бил Шармън и Кей Си Джоунс, водени от Ред Ауербах.