Днес националният отбор по баскетбол започна участието си на европейското първенство, което трябва да покаже какво е нивото на играта у нас. 

Хората на Росен Барчовски ще открият шампионата с мач срещу Испания от 14,30, а турнирът се провежда в Прага, Кьолн, Милано и Тбилиси, където са четирите групи от по 6 тима. Елиминационната фаза ще бъде в Берлин. 

Надеждите ни за добро представяне естествено са свързани с Александър Везенков, който е в най-добрата форма в живота си, но е ясно, че крилото ще има нужда от сериозна подкрепа. Дий Бост е на последният си голям форум и ще иска да се представи подобаващо. 

От нашия лагер изразиха оптимизъм, че ще успеят да стигнат до финалната фаза и силно се надяваме, че това наистина ще стане. 

В групата са доста силни отбори, но нашите са настроени да се сборят здраво с всеки съперник в опит да се класират за елиминациите. Първите 4 тима от групата ще стигнат до Берлин. 

Испанците са със сериозни промчени в отбора си, но и с играчи от НБА като братята Ернангомес, както и с Руди Фернандес и натурализираният Лоренцо Браун. 

Турция разполага с много добри реализатори като Шейн Ларкин от Анадолу Ефес, както и с Джеди Осман, Фуркан Коркмаз и Алперен Шенгюн от НБА. 

Още един балкански тим има в групата – Черна Гора, където има баскетболисти като Боян Дублевич от Валенсия и Никола Иванович от Цървена Звезда и отборът не е за подценяване. 

Домакините от Груция загубиха поради контузия Токо Шенгелия, но все още имат центъра Георги Шермандини, както и американеца Тад Макфадън, който може да вкара отвсякъде.  

Белгийците пък разчитат на много атлетизъм и също са много труден опонент, тъй като играчите им се подвизават в големи европейски първенства и са готови да поднесат изненада.  

На първото си европейско от 2011-а година обаче, България трябва да покаже, че има място сред най-добрите на Стария континент и да се представи достойно. 

Шоуто на турнира обаче обещава да е страхотно, защото на първенството ще бъдат суперзвезди като Лука Дончич, Никола Йокич, Янис Антетокумпо, Руди Гобер, Домантас Сабонис и Денис Шрьодер. 

Кандидатите за титлата не са малко, но на първо четене големите фаворити са шампионът от 2017-а Словения с Дончич и Драгич, Гърция с братята Антетокумпо, Сърбия с Йокич и Мицич и Франция с Гобер.   

Ето и програмата на националите (началният час е българско време): 
1 септемви: Испания – България        14:30
3 септември: България – Турция         17:15
4 септември: България – Черна Гора  14:30
6 септември: Грузия – България           20:00
7 септември: България – Белгия          17:15