Националният отбор по баскетбол напомни за себе си, след като снощи победи Грузия с 92:80, за да запази шансове за класиране за елиминациите. 

Дий Бост и Александър Везенков избухнаха с общо 61 точки, като тимът успя да вкара и цели 19 тройки, което е най-доброто постижение на подобен форум от 17 години насам. През 2005-а Латвия реализира 18 изстрела отдалеч срещу Испания. 

Бост наниза 9 тройки, за да се изравни с легендарния Александър Джорджевич, който във финала през 1995-а срещу Литва също отбеляза толкова. Павлин Иванов добави 5, 4 наниза Везенков, а 1 добави и Чавдар Костов. 

Везенков пък продължава с невероятното си представяне, като е №2 на турнира средно по точки с 27,0 и по коефициент на полезност с 32,0, като и в двете категории отстъпва само на суперзвездата Янис Анеттокумпо. Той обаче е №1 по борби със средно 12,0 и 13-и по % стрелба от игра с 54,1% успеваемост.  

Днес от 17:15 България среща Белгия в директна битка за място в следващата фаза и победа, без значение от разликата, ще прати отбора в Берлин. 

Сметките показват, че при успех на Лъвовете, както и на Грузия над Черна Гора в последния мач, четирите отбора ще имат баланс 2-3 и тогава ще се гледа баланса в преките мачове. 

Дори и тогава обаче националите ще останат с предимство поне пред два опонента, така че стискаме палци за още една победа срещу Белгия, както и през 2011-а.