Българският национален отбор по баскетбол се бори здраво, но за съжаление отпадна от европейското първенство след загуба от Белгия с 80:89 в решаващия си последен мач от група А. 

Хората на Росен Барчовски бяха поизморени от сблъсъка с Грузия и допуснаха съперника да поддържа висока успеваемост, а в нападение усилията на Александър Везенков и Дий Бост не бяха достатъчни. Белгийците продължават напред. 

Първата четвърт бе равностойна, като и двата отбора грешаха и пропускаха повечко. Нашите заложиха на доста стрелби отдалеч, но без да регистрират сериозна успеваемост. С тройка на Обасоан със сирената за края на периода обаче, белгийците поведоха с 20:19 след първите 10 минути. 

Във втората част нашите допуснаха да изпадна в „суша“, като стрелбата им за 2 точки изобщо не вървеше. Това помогна на съперника да отвори аванс от няколко точки, който към края на периода стана 13. На почивката България губеше с 30:41, като имаше едва 2 коша от 12 опита за 2 точки. Общата успеваемост бе едва 27% срещу 53% за противника, което бе проблем. Сашо Везенков имаше 14 точки, но Дий Бост бе само с 5 при 1 от 7 от игра. 

Третата част започна с бързи 5 точки за Митко Димитров, а след нов негов кош разликата падна до 42:45 едва за 3 минути и 3 секунди. Тройка на Павлин Иванов донесе 45:45 и мачът започна отначало. 

За съжаление нашите продължиха да допускат лесни точки от правоъгълника, а и в края на периода няколко спорни нарушения изнервиха българите и те влязоха в последния период с пасив от 60:66. 

В него Белгия остана с предимство от няколко точки, което падна до 4 при 71:75 в  средата на периода. Белгийците обаче запазиха предимството си, след като Павлин Иванов в края изпусна 2 отворени стрелби отдалеч, които щяха да намалят пасива на 3 точки. 

Още един неотсъден фаул срещу Везенков окончателно вбеси нашия лидер, който получи и техническо. Разликата се вдигна до 9 в последната минута и за нашия тим нямаше връщане назад. 

Везенков завърши с 26 точки и 13 борби, но стрелбата му от игра бе само 6 от 19. Дий Бост добави 18 при 6 от 15, а общата успеваемост остана ниска – 38%. В същото време белгийците вкараха 52% от опитите си, като бяха 23 от 33 или 70% при стрелбата за 2 точки, което бе и големият проблем.

Снимка: Lap.bg