Лука Дончич наниза 35 точки, а Словения стигна 1/4финалите на Евробаскет след 88:72 срещу Белгия в оспорван в продължение на 33 минути мач. Голямата разлика дойде в последната част, завършила 25:12.

Белгийците стреснаха настоящия европейски шампион, като се бореха здраво и в началото на решителната четвърт дори поведоха с точка. Класата на Словения обаче си каза думата. Серия от 17:0 в средата на периода даде контрола на фаворита и всичко приключи. 

Дончич вкара 11 от 25 стрелби, като добави 5 борби, 5 асистенции и 4 откраднати топки. В следващия етап словенците чакат победителя от сблъсъка Украйна – Полша и отново ще бъдат много сериозен фаворит да продължа. 

В друг мач Франция се измъкна срещу Турция с голям късмет, продължение и след 87:86 и продължи напред. Невероятна серия на турците в третата четвърт от 19:0 и 22:6 в периода им даде предимство от 8 точки преди последната част. 

Комшиите имаха 2 точки аванс 12 секунди преди края, когато Джеди Осман бе фаулиран неспортсменски. Той обаче изпусна и двата наказателни, а след това тимът му изгуби топката и Руди Гобер изравни след забивка. 

Центърът на Франция можеше да се превърне в грешник, когато 13 секунди преди края на добавеното време при точка разлика пропусна 2 пъти от линията, но Фуркан Коркмаз не успя да стреля и Петлите оцеляха след този невероатен трилър. Победителите ще играят със спечелилия сблъсъка Сърбия – Италия на 1/4финал.