Баскетболистите на Италия хвърлиха бомбата на Евробаскет 2022, след като изхвърлиха Никола Йокич и Сърбия на 1/8финалите след 94:86. 

Скуадрата показа вдъхновена игра и макар и да бе абсолютен аутсайдер в двубоя, отново се превърна в Черна котка за съперника, който миналата година спря към Олимпийските игри с победа насред Белград. 

Сърбите водеха с 14 точки във втората четвърт, но италианците останаха в мача, а щурмът им дойде, след като треньорът им Джанмарко Поцеко бе изгонен в третия период. Гардът Марко Спису наниза 22 точки, от които 6 тройки и серия от 16:2 даде предимство на Сините от 82:70. 

Никола Йокич се отчете с 32 точки и 13 борби за Сърбия, но в решаващите минути бе пазен отлично от Николо Мели. Италианците нанизаха 16 тройки при 42% успеваемост, а освен това направиха само 7 грешки, като в същото време предизвикаха 16 за съперника и това бе наистина фантастична победа за тях. 

В същото времеЯнис Антетокумпо и Гърция не допусна изненада и стигна до Топ 8, но след много труден успех над Чехия с 94:88, при който последната четвърт се оказа решаваща. 

Чехите играха здраво и борбено и водеха през повечето време в първите 30 минути. Те влязоха в последната част с 4 точки аванс, но серия от 15:3 им даде предимство от 78:70, което в крайна сметка им донесе и победата. Томаш Саторански направи феноменалните 17 асистенции за чехите, но това не бе достатъчно. 

Янис завърши с 27 точки, като вкара ключовата тройка за 91:83 в последната минута, с което подпечата успеха. На 1/4финалите Гърция ще играе срещу домакините от Германия и победителят от този мач ще срещне спечелилия между Испания и Финландия. В другия поток са Словения – Полша и Франция – Италия, а мачовете са във вторник и сряда.