След Никола Йокич още една суперзвезда напусна европейското първенство по баскетбол, след като Германия изхвърли Янис Антетокумпо и Гърция. 

В Берлин Бундестимът разби считания за фаворит тим на елините със 107:96, като показа вдъхновена и много силна игра, за да постигне наистина знаменита победа в 1/4финалите. 

Ключова за успеха се оказа третата четвърт, но като цяло домакините изиграха изключително силен двубой и благодарение на отборните си усилия се насладиха на знаменит триумф. 

Германците водеха с 11 точки още в първата четвърт, която бе много резултатна, но Янис Антетокумпо бързо върна елините в мача. 

Сблъсъкът се превърна в страхотно надстрелване. Германците вкараха 11 тройки до почивката, но въпреки това губеха с 57:61, след като Костас Слукас реализира невероятна стрелба от центъра със сирената. Гърците бяха с невероятна успеваемост от 61%, като Янис имаше 19 точки, 5 борби и 8 асистенции. 

Домакините вкараха първите 7 точки след паузата, а след това в средата на периода дръпнаха със 77:62, след 2 тройки на Франц Вагнер, една на Йоханес Фойтман и кош на Даниел Тайс. Елините бяха шокирани и просто не знаеха къде се намират, докато домакините просто летяха. Първият кош от игра на гърците бе тройка на Янис след изминали 8 минути от началото на периода. 

Кош на Тайс в последната секунда на третата част след 2 пропуска на Шрьодер и Ло отдалеч, донесе аванс от 83:71 на домакините преди решителните 10 минути след 26:10 за периода в полза на Бундестима. 

Германците запазиха предимството си и в последната четвърт, а всичко за Гърция приключи, когато в средата на периода Янис Антетокумпо получи второ неспортсменско нарушение и бе дисквалифициран. Това се случи при преднина на Германия от 96:82 и всичко бе ясно. Гръцкия Чудак завърши с 31 точки, но този път получи малка подкрепа. 

Денис Шрьодер също бе изгонен с две технически, след като в края съвсем изнерви съперника с непрекъснатите си подвиквания. Гардът завърши с 26 точки при 8 от 15 от игра и 8 асистенции, а феновете ликуваха след невероятния триумф. 

Франц Вагнер и Андреас Обст добавиха по 19 точки за победителите, които реализираха 51% от стрелбите си, а при борбите доминираха с 45-28, в това число 15-10 в нападение. 

Съперник на Германия в полуфиналите да бъде Испания. Ла Фурия победи Финландия със 100:90, въпреки че във втората четвърт на два пъти губеше с 15 точки. 

Иберийците стигнаха забележителния 11-и пореден полуфинал на европейско първенство, а в основата на това бяха братята Ернангомес. Вили вкара 27 точки, а Хуанчо добави 15. 

Победителите направиха едва 3 грешки след първата четвърт и общо 9 срещу 19 за съперника. Руди Фернандес вкара важни стрелби отдалеч, а и здравата защита помогна на отбора да елиминира Лаури Марканен, който завърши с 28 точки и 11 борби и неговите съотборници.