Полша и Франция оформиха втория полуфинал на Евробаскет след нови драми в сензации в 1/4финалите. 

Поляците детронираха шампиона и суперфаворит Словения и изхвърлиха и Лука Дончич от турнира след победа с 90:87, при която водеха с 23 точки малко преди края на втората четвърт, но изоставаха с 5 3 минути след началото на последния период. Така гардът последва другите суперзвезди Никола Йокич и Янис Антетокумпо, които също вече отпаднаха. 

24:6 в третата четвърт върна словенците в мача, който обаче остана завързан до последно. Поляците преодоляха кризата и 3 минути преди края дръпнаха с 82:76, след като Матеуш Понитка изработи 5-ия фал на Лука Дончич, който напусна с 14 точки, 11 борби и 7 асистенции. 

Кош след подминаване на Ей Джей Слотър вдигна преднината до 8. Словенците вкараха 2 поредни коша, но героят за победителите Матеуш Понитка наниза тройка и съсипа съперника в ответната атака за 87:80 Крилото се отчете с фантастичен трипъл-дабъл от 26 точки, 16 борби и 10 асистенции. 

Поляците водеха с 8 40 секунди преди края, но с тройка, открадната топка и нов кош, разликата падна до 3 31 секунди преди сирената. Поляците направиха дълго нападение, Слотър пропусна, а Препелич опита да изпроси нарушение при стрелба от центъра, но не успя и това бе всичко за Словения. 

Това е първото класиране за Полша за полуфинал на шампионат на Стария континент от 1971-а година, когато завърши четвърти. 

В същото време Франция отново оцеля след продължение и много късмет, побеждавайки Италия с 93:85. 

Петлите изоставаха със 7 точки малко повече от 2 минути преди края на редовното време, а в последните секунди при 2 пасив, Симоне Фонтекио изпусна два наказателни за Скуадрата. 

Тома Йортел, който завърши с 20 точки и 8 асистенции за победителите, изравни, а след като Фонтекио пропусна със сирената мачът влезе в продължение, в което французите бяха по-добри. Руди Гобер се отчете с 19 точки и 14 борби, а Еван Фурние със 17 и Гершон Ябуселе  с 15 също бяха много полезни. 

Така в полуфиналите в петък от 18:15 Полша среща Франция, а от 21:30 домакините от Германия ще се изправят срещу Испания.