Най-престижната награда в НБА вече ще носи името на Майкъл Джордън, обявиха от Асоциацията, която потвърди промяната на още някои отличия. 

Призът за МВП – Най-полезен играч, вече ще носи името на Въздушния, който бе обявен за най-великия на всички времена в анкетата на ESPN по повод 75-годишния юбилей на НБА. 

Джордън бе 5 пъти носител на отличието по време на кариерата си. Повече е спечелил единствено Карим Абдул Джабар - 6. 

Никола Йокич, който бе МВП за миналия сезон, ще бъде първият получил ретроспективно новата награда. Засега през настоящата кампания фаворити за отличието са Лука Дончич, Джейсън Тейтъм и Джоел Ембийд. 

Иначе бяха променени имената и трофеите и на други награди. Така наградата за Най-добър защитник е на името на Хакийм Олайджуон, за най-добър новобранец – Уилт Чембърлейн, най-добър 6-и играч – Джон Хавличек и най-прогресиращ играч – Джордж Майкън. 

Създадена е и нова награда за най-добрия играч в ключовите моменти, която ще се казва Джери Уест, който е единственият МВП на финалите, макар и отборът му да е загубил. 

„Нашата нова колекция от трофеи почита някои от най-великите и влиятелни играчи в историята на НБА, превърнали се в легенди” заяви комисионерът на Лигата Адам Силвър. 

Трофеят Майкъл Джордън е висок 23,6 инча (60 см) като отбелязва неговия №23 и 6-те спечелени титли. Той има 5 страни заради 5-те му МВП отличия, а кристалната топка, която Въздушния държи е с диаметър от 1.23 инча.