Финалистът на Запад от миналия сезон в НБА – Далас Маверикс няма да бъде част от плейофите през настоящата кампания, съответно и две от суперзвездите в Лигата – Лука Дончич и Кайри Ървинг ще ги пропуснат. 

Шансовете на тексасци така или иначе бяха минимални, а ръководството реши да отпише елиминациите още преди мача срещу Чикаго обявявайки, че Кайри и още четирима играчи няма да играят заради различни здравословни проблеми.  

Лука Дончич записа участие само в първата четвърт и записа 13 точки в двубоя, който Далас загуби със 112:115 и така и на теория загуби шансове за място в топ 10, където ще бъде Оклахома Сити. 

„Понякога трябва да се взимат и подобни трудни решения. Стремим се към изграждане на шампионски отбор. Може би с това решение правим стъпка назад, но идеята е тя след това да ни бъде полезна в бъдеще“ обясни треньорът Джейсън Кид. 

Експериментът с Дончич и Ървинг не се получи, но Марк Кюбан вече обяви, че приоритет ще бъде задържането на Кайри, като Маверикс имат възможност да предложат най-изгоден договор на гарда. 

Иначе след мачовете тази нощ на Запад интригата остава между 5-о и 9-о място. Топ 4 е за Денвър, Мемфис, Сакраменто и Финикс. Всички останали, които играха спечелиха мачовете си, като понастоящем ЛА Клипърс и Голдън Стейт са в топ 6 и това няма да се промени, ако всеки от отборите спечели последните си мачове. Следват ЛА Лейкърс, Ню Орлиънс и Минесота. 

На Изток пък окончателно се изясни картината. В първия кръг на плейофите ще се срещнат Филаделфия (3) – Бруклин (6) и Кливланд (4) – Ню Йорк (5). Съперниците на Милуоки и Бостън ще бъдат определени от плей-ин турнира, в който Маями ще приеме Атланта и победителят ще заеме 7-ото място. Загубилият ще има още един шанс срещу победителя между Торонто и Чикаго и спечелилия този мач ще бъде 8-и. 

Ето и резултатите: Шарлът – Хюстън 109:112, Индиана – Детройт 115:122, Уошингтън – Маями 114:108, Атланта – Филаделфия 131:136 (прод), Бостън – Торонто 121:102, Бруклин – Орландо 101:84, Милуоки – Мемфис 114:137, Ню Орлиънс – Ню Йорк 113:105, Далас – Чикаго 112:115, ЛА Лейкърс – Финикс 121:107 (Слънцата бяха без Дюрант, Букър, Ейтън и Пол).