Баскетболистите на Сакраменто показаха, че изобщо не са случайно в плейофите и спечелиха първия си мач в тях от 17 години насам. 

ДеАрън Фокс наниза 38 точки, а Кралете надвиха шампионите от Голдън Стейт със 126:123, за да поведат с 1-0 в серията. Те са считани за аутсайдери в сблъсъка, но ще бъдат домакини и в  мач №2. 

За повечето играчи на отбора мачът бе дебют в елиминациите, а Фокс изигра 2-ия най-резултатен първи мач в решаващата част от сезона. Повече от него в първата си среща вкара само Лука Дончич – 42 преди 3 години. 

Гардът реализира 29 точки през второто полувреме, като с тройка даде началото на серия от 7:0 в последните 3 минути преди края, която даде аванс от 119:114 за Сакраменто. Стеф Къри вкара за гостите в последната минута и доближи отбора си до 123:124. Фокс пропусна на два пъти след това, но 10 секунди до сирената Андрю Уигинс не успя да вкара отдалеч. Малик Монк реализира два наказателни, а отчаяният опит на Къри за равенството не бе точен. 

Стеф се отчете с 30 точки за гостите, а Клей Томпсън добави 21. Домантас Сабонис нямаше ден за Кингс, като остана само с 12 точки, но добави 16 борби, а Малик Монк избухна с 32 точки от пейката. 

В същото време на Изток Ню Йорк отмъкна домакинското предимство на Кливланд след 101:97 в оспорван мач №1. Никс водеше през повечето време през първото полувреме, в един момент с 12 точки. В последната част Донован Мичъл поведе Кавс  към обрат, след като завърши с 38 точки и отборът му водеше с 93:92 2 минути преди края. 

Джош Харт обаче вкара тройка, въпреки че навехна глезена си малко преди това, а след  пропуск на Мичъл и Джейлън Брънсън отбеляза 2 от своите 27 точки. След два наказателни на Мичъл Брънсън реализира отново за 99:95. Джаред Алън заби за Кливланд, а след това Брънсън пропусна, но Джулиър Рандъл, завърнал се след контузия, взе борбата и Куентин Граймс подпечата успеха от линията. Гостите доминираха именно в борбите с 51-38 и се чувстват по-спокойни преди втори мач, отново в щата Охайо.