Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд най-после бе избран за Най-полезен играч на сезона в НБА, след като предишните 2 години оставаше втори след Никола Йокич. 

Този път сръбският лидер на Денвър остана на второто място, а трети бе Янис Антетокумпо от Милуоки Бъкс. 

В анкетата Ембийд получи 73 от възможни 100 първи места и събра 915 точки. Йокич остана с 674, а Янис с 606. След тях завършиха Джейсън Тейтъм и Шей Гилджъс-Александър. 

„Наистина не знам откъде да започна. Чаках това признание от дълго време и положих много усилия. Преминах през много трудности и то не само свързани с баскетбола. Просто не знам какво да кажа. Невероятно е!“ заяви камарунецът, който бе №1 при реализаторите през сезона. 

Той влезе в Лигата през 2014-а, но пропусна първите си 2 сезона заради сериозни контузии. След това обаче се превърна в лицето на организацията и през този сезон се  отчете с 33,1 точки на мач, 10,2 борби, 4,2 асистенции, 1,7 чадъра и 55% успеваемост от игра. 

Най-престижната награда в Лигата е спечелена за 5-и пореден сезон от чужденец, след като преди Йокич два пъти повед МВП бе Янис. Преди това единствените други чужденци, ставали МВП бяха Стив Неш, Хакийм Олайджуон и Дирк Новицки. От този сезон наградата носи името на Майкъл Джордън. 

Филаделфия стигна до втория кръг на плейофите и поведе с 1-0 срещу Бостън, след като спечели първия мач като гост. Ембийд обаче го пропусна заради проблем в коляното и не е ясно дали ще играе във втория сблъсък утре рано сутринта.