Маями Хийт стигна финала на Изток в НБА, след като затвори серията срещу Ню Йорк след 96:92 у дома и 4-2 победи. Така Горещите станаха първият тим от Никс през 1999-а година, който тръгва като №8 в конференцията и стига до финал в нея. Те стигат до тази фаза за трети път в последните 4 сезона, като следващият им съперник ще бъде спечелилият мач №7 между Бостън и Филаделфия. 

Ню Йорк започна силно в първата четвърт и след отлична игра на Джейлън Брънсън поведе с 31:17 3 минути и половина преди края на периода. 

Домакините обаче се окопитиха и набързо вкараха 7 поредни точки, а Никс не отбеляза нито една в оставащото време. След 10:0 серия за Горещите те вече бяха напред при 37:36, а паузата дойде при 51:50 в тяхна полза след още няколко смени на водачеството. Джейлън Брънсън имаше 22 точки през първото полувреме, докато за Маями Бам Адебайо бе със 17. 

След това мачът остана оспорван с известно предимство за домакините, които влязоха в последната четвърт с преднина от 3 точки. Там след серия от 8:0 дръпнаха с 9 при 85:76, но Никс не се предаде, а драмата стана пълна минута преди края. 

Тогава при 6 разлика в полза на Маями и притежание за Хийт, Гейб Винсънт удари с лакът в лицето Брънсън и бе отсъдено грубо нарушение от 1-а степен. Брънсън вкара на два пъти от линията, а след това намери Джош Харт за лесни 2. Маями пропусна и гостите имаха топката при изоставане от 2. Брънсън обаче бе хванат в капан и не успя да подаде точно към Джулиъс Рандъл, което означаваше край на надеждите на Никс за победа. 

Бам Адебайо завърши с 23 точки и 9 борби за победителите, Джими Бътлър вкара 24, макар и да бе едва 7 от 22 от игра. Макс Струс с 14 и Кайл Лаури с 11 и 9 асистенции също имаха добри моменти. За Ню Йорк Брънсън наниза 41, но те не стигнаха, след като Рандъл бе 3 от 14 от игра за 15 точки, а Ар Джей Барет вкара 11 при 1 от 10 от игра.