Александър Везенков и Олимпиакос стигнаха до финала на Евролигата след невероятна трета четвърт, осигурила победата над Монако със 76:62 в първия полуфинал в Каунас. 

След трудно първо полувреме гръцкият тим се развихри и спечели третият период с 27:2, което се оказа и решаващо за крайния триумф. Така Олимпиакос ще играе на 9-ия си европейски финал и първи от 2017-а, като ще търси 4-а титла. 

Началото бе нервно, особено за Олимпиакос. Пропуски от чисти позиции, както и от наказателната линия дадоха инициативата на Монако и монегаските отвориха аванс от няколко точки. 

След 20:14 след първата четвърт във втората ситуацията не се промени, като отборът от Княжеството успя да се откъсне на почивката с 41:29 и нещата за Олимпиакос не изглеждаха никак добре. 

След паузата обаче гръцкият тим излезе преобразен. Серия от 14:0, при която Везенков имаше 5 точки, даде предимството на Олимпиакос, а след като Ели Окобо изравни последваха още 13 поред и аванс от 56:43. Невероятен обрат, а играчите на Монако не знаеха къде се намерит след 27:2 в третата част за съперника, като Везенков бе с 9 точки за периода и общо 15. 

Олимпиакос запази контрола върху двубоя и поддържаше аванс от около десетина точки, като се усещаше, че играчите на Монако просто не вярват, че обратът е възможен. Така двубоят просто се доигра, а Олимпиакос спечели второто полувреме с 47:21.  
 
Везенков приключи с 19 точки при 7 от 14 от игра. Той добави 6 борби и 3 асистенции, за да бъде с коефициент на полезност от 19. Костас Папаниколау добави 15 точки и 8 борби, а Мустафа Фал вкара 12. За Монако Майк Джеймс реализира 17, но тимът се провали тотално от тройката – 5 от 24, както и при асистенциите – 10 срещу 23.