След една от най-невероятните развръзки в историята на НБА, Бостън Селтикс е на победа от това да стане първият тим, наваксал пасив от 3-0. 

Детелините измъкнаха 104:103 като гости срещу Маями след кош със сирената и така доведоха нещата до решаващ 7-и двубой у дома. 

Досега три тима в историята бяха стигали от 0-3 до 3-3, но неизменно губеха последният мач, в който гостуваха. Келтите ще бъдат първия отбор, наваксал този пасив, който ще е домакин в ключовия сблъсък. 

Бостън водеше почти през целия мач, включително с 98:88 по-малко от 5 минути преди края и със 100:91 3 минути до сирената. Маями обаче реализира някои невероятни тройки, а 3 секунди преди края при 102:100 Джими Бътлър бе фаулиран при опит отдалеч и наниза и трите наказателни изстрела. 

Гостите имаха последеш шанс да спасят сезона си и го използваха. Маркъс Смарт получи от Дерик Уайт и стреля с обръщане, топката се удари два пъти в ринга и се оказа точно на пътя на продължилия движението си Уайт, който направи добавка със сирената и донесаха победата, за да шокира Горещите и техните фенове. 

„Топката дойде при мен и просто вкарах. Невероятно съм щастлив, защото не исках сезонът ни да свърши“ заяви Уайт, който е едва вторият реализирал победен кош със сирената в мач, който ако бъде загубен тимът отпада. Другият е Майкъл Джордън и неговия „Изстрел“ срещу Кливланд през 1989.

Джейсън Тейтъм наниза 31 точки, Джейлън Браун добави 26, а Маркъс Смарт 21 за победителите. Джими Бътлър водеше домакините с 24, но бе едва 5 от 21 от игра. 

„В крайна сметка има още един двубой. За тези момчета няма нищо лесно и ние просто трябва да довършим нещата по трудния начин. Истината е, че топката отскочи по единствения начин, по който можеше да загубим“ каза треньорът на Маями Ерик Сполстра.