Бостън Селтикс не успя да сътвори история в НБА. Маями срази Келтите със 103:84 насред „Ти Ди Гардън“, за да спечели серията с 4-3 и да стигне до финала срещу Денвър. 

Детелините наваксаха изоставане от 0-3 до 3-3, бяха и домакини, но ситуацията не се разви добре за тях. Така Горещите си върнаха за загубата от противника в 7-ия мач у дома преди година, а традицията нито един отбор в Лигата да не може да заличи пасив от 0-3, се удължи. 

Нещата тръгнаха зле за Бостън още в първата част, когато Джейсън Тейтъм стъпи върху крака на Гейб Винсънт и обърна глезена си. Той продължи да играе, но определено изпитваше болка и не бе на обичайното си ниво. 

Освен това Келтите изпуснаха първите си 12 стрелби от тройката и играеха припряно, което помогна на Маями с по-организирани действия да дръпне сериозно и да поведе с 38:21 във втората четвърт. 

Разликата се задържа двуцифрена, като бе 11 на почивката. В третата част Дерик Уайт опита да върне Бостън в мача със серия добри изяви, като домакините се доближиха до 7, но изигралият невероятен мач за гостите Кейлъб Мартин всеки път вкарваше важни кошове, които оставяха отбора му с добро предимство. 

Последният период започна при 76:66 за Маями, а още в неговото начало домакините направиха серия грешки, което помогна на Горещите да вкарат 7 поредни точки и да си подпечатат успеха, като след  това разликата стигна 23. 

Джими Бътлър поведе победителите с 28 точки, 7 борби и 6 асистенции, но големият герой бе Кейлъб Мартин  с 26 точки и 11 от 16 от игра. Като отбор Маями стреля 50% от тройката – 14 от 28, докато Бостън бе едва 9 от 42 отдалеч. 

За домакините Тейтъм все пак завърши с 14 точки и 11 борби, но Джейлън Браун разочарова, независимо че вкара 19, той бе едва 8 от 23 от игра с 8 грешки. 

Така Селтикс не успяха да стигна до втори пореден финал в Лигата, докато Маями ще преследва 4-а титла и първа от 2013-а в своя 7-и финал. Тимът е първият от Ню Йорк през 1999-а, който стига до борбата за отличието тръгвайки под №8 в плейофите, като финалната серия започва в петък сутринта в Денвър.