Тежко наказание и глоба ще отнесе отборът на Панатинайкос, след като феновете на тима предизвикаха хаос и безредици в четвъртия мач от финалите на баскетболното първенство срещу Олимпиакос. В Олимпийската зала в Атина Олимпиакос с Александър Везенков в състава си доминираше тотално на корта и дръпна с близо 30 точки, когато феновете на Панатинайкос започнаха да хвърлят факли, бутилки и други предмети по скамейката на съперника.

Съдията прекъсна мача и бе решено залата да бъде изпразнена от фенове, преди срещата да бъде довършена. На излизане около 100 привърженици на Панатинайкос продължиха с вандалските прояви и започнаха да чупят седалките и електронното табло, а освен това счупиха и масата на съдиите, което наложи намесата на полицията за борба с безредиците, а мачът бе прекратен. В крайна сметка от местната федерация решиха, че мачът няма да се доиграе и временният резултат ще бъде приет за краен, като по този начин Олимпиакос затвори серията с 3-1 и спечели титлата.

Освен загубата във финала, Панатинайкос ще получи и тежко наказание. Очаква се на тима да бъдат отнети точки от актива за следващия сезон и да играе няколко домакински мача без публика. Със сигурност и глобата за клуба ще бъде голяма, съобщава Катимерини.

Олимпиакос печели титлата на Гърция за 14-ти път в историята си и завършва сезона с три трофея (Лига, Купа и Суперкупа на Гърция), а освен това бе финалист в Евролигата, където записа драматична загуба от Реал Мадрид в заключителните секунди. Везенков бе определен за най-полезен играч на сезона в Евролигата, а освен това спечели и MVP на финала за Купата на Гърция срещу Перистери.

Водещи реализатори за гръцките шампиони във вчерашния мач бяха Алек Питърс (3/3 тройки) и Саша Везенков, които се отчетоха с по 11 точки, а Томас Уолкъп бе MVP с 10 точки, 6 борби и 5 асистенции. Тимът на Панатинайкос, който е рекордьор с 39 шампионски титли в Гърция, завършва сезона без трофей. Клубът е заплашен да започне следващия сезон с -2 точки, както и с наказание от три домакински мача без публика и глоба от 20 000 евро за вчерашните инциденти.

Ексцесиите в залата се случиха пред очите на двукратния MVP на НБА Янис Адетокумбо и неговите братя, които са национали на Гърция. Двубоят започна с минута мълчание в памет на загиналите мигранти след потъването на лодка във водите на Гърция. Страната е в тридневен траур. /БГНЕС