Голяма сделка бе направена в НБА в навечерието на Драфта, който е тази нощ българско време. 

Бостън, Уошингтън и Мемфис размениха няколко играчи, като най-значимото е това, че Селтикс получават Кристапс Порзингис от Уизърдс. 

Към столицата ще поеме гарда Тайъс Джоунс от Гризлис, а Маркъс Смарт, който бе считан за сърцето и душата на Детелините, ще премине в Мемфис. 

Освен това Бостън ще получи избора на Гризлитата от първия кръг на предстоящия Драфт, както и такъв през 2024-а година. В същото време Келтите ще пратят своя 35-и избор на Уошингтън, както и Данило Галинари и Майк Мускала в замяна на Порзингис. 

Всичко бе уточнено минути преди полунощ местно време, когато трябваше Порзингис да каже дали ще използва опцията си да си гарантира 36 милиона долара през следващия сезон, което и се случи. 

В негово лице Бостън се сдобива с още един сериозен реализатор и силен висок баскетболист, като другата голяма дилема сега пред отбора е дали да даде нов договор на Джейлън Браун, който ще му донесе 295 милиона. 

Раздялата с Порзингис освобождава много пари и възможности на Уошингтън, който преди това прати Брадли Бийл във Финикс. Мемфис пък взима играч със силен характер, който ще бъде и добър заместник на Джа Морент, наказан за първите 25 мача от кампанията.