Българската баскетболна звезда Александър Везенков сподели първите си впечатления от НБА. Крилото беше в САЩ и изгледа няколко мача на новия си отбор Сакраменто Кингс в Лятната лига. Той ще дебютира в най-силното първенство в света от новия сезон, след като постигна договорка с „кралете“ за три години на стойност $20 млн.

"Не останах дълго, не успях да видя много. Имаше доста неща. Със сигурност съоръженията, теренът, всичко е отлично. Говорим за нещо съвсем различно. В Лятната лига беше малко или много бъркотия, огромна бъркотия", започна Везенков пред Eurohoops. 

"Познавам треньора Майк Браун, който идва в Гърция. Със сигурност ми показват, че са щастливи и вярват в мен. Нямам търпение работата да започне. В момента тренирам в България. Миналият сезон беше печеливш и летвата е висока. Всяко ново място има своите особености. Ще работя както досега и с малко късмет мисля, че ще се оправя. Когато си на едно място пет години, живееш в зоната си на комфорт и всичко ти е познато, това те кара да се замислиш. От друга страна, отивайки в Олимпиакос, изградих своята зона на комфорт с работата си и хората до мен. Искам да работя и да се установя там", продължи българинът. 

Той сподели и как е взел решението да напусне Олимпиакос. "Опитвам се да не мисля за това, за да не се разчувствам. Бяха два дни, в които получих много любов от всички, дори след моето решение. Беше трудно решение, защото живях и изградих много неща с много усилия. Не отивам в САЩ с намерението да се върна скоро. Искам да се пробвам в НБА. От първия момент, когато дойдоха да ме видят от декември насам, им казах, че няма да седна да обсъждаме нищо, освен ако сезонът не свърши". 

"Получих само уважение и любов от Олимпиакос. Уважиха решението ми. Всички биха искали да остана в Олимпиакос. Може би за моето бъдеще това би било най-доброто. Израснахме с отбора. Биха искали да остана, но нямаше дискомфорт. Беше трудно решение, но в крайна сметка правилното. Имахме страхотни отношения с всички в отбора. Ще ми липсва ежедневието, особено последните две години. Климатът в Сакраменто е подобен на този в Олимпиакос. Изглежда, че има топла атмосфера и това ми харесва", каза още той. 

Везенков говори и как си представя новия старт. "Винаги се опитвам да мисля позитивно. Трябваше да започна от нулата. Сега работата, която върша, е още по-голяма. Знам през какво съм минал и колко съм работил. Опитът не се купува. Мисля, че условията са по-добри. В живота си нямам това, което наричаме „непознаване на опасността“. На 19 години дори не бях готов за гръцкото първенство. Дори когато напуснах Барселона, бях съвсем различен. Да, напуснах като реализатор, но напуснах гръцката лига. През последните години вие също видяхте, че гръцката лига не е като всички други европейски лиги. Гледам на перспективата, която имам в Сакраменто, така че да мога да се развивам като играч". 

"В НБА не се интересуват от възрастта, ако си млад. Когато пораснеш, те очевидно виждат опита и нивото, на което играеш. Мисля, че опитът е нещо важно и че Евролигата ще донесе това нещо. Късметът също играе своята роля. В някой отбор можеш да си супер, а в друг да не играеш", продължи той. 

Българинът беше запитан и за позицията, на която ще играе в Сакраменто. "Все още не сме говорили за това. Кингс играят добър баскетбол с мисъл, бърз баскетбол. Сакраменто е отбор, който мисля, че ми пасва и помага на собствените ми сили. Ще се фокусираме върху това, което мога да правя добре. Различно е да отидеш в отбор, който е завършил сезона 3-ти. Състезателен съм и искам да печеля. Промяната със сигурност ще бъде трудна, ще отнеме време. В тази ситуация трябва да се справиш добре с основите и когато се съсредоточиш върху силните си страни, имаш късмет за нещо по-голямо". 

"Чрез упоритата работа, която свърших през лятото, изградих увереността си. Всичко играе роля. Никой не е незаменим. Много по-големи играчи от мен си тръгнаха. Всеки е специален", каза още той. 

"Семейството ми винаги ме подкрепя. Разбирам ги, те искат най-доброто за мен. Сигурно са били дори по-щастливи от мен. Първите дни бяха трудни от гледна точка на спомените. Семейството ми винаги ще бъде тук". 

"Първата ми цел е да ставам по-добър година след година и ще продължа. Това научих в Олимпиакос. Докато отборът печели, всеки е важен и допринася за това. Имам слабости, които трябва да подобря. Ще отида в НБА с увереност, може да съм новобранец, но имам опит и чрез работата ми и увереността ми ще расте. Напрежението със сигурност няма да е като това в Олимпиакос. Ще предизвиквам себе си, за да стана по-добър", заяви Везенков и разкри защо е избрал да играе с №7. "Избрах №7, след като не мога да нося №14. Страхотен номер, играл съм с него при подрастващите. Няма да предадем феновете на Олимпиакос от „Gate 7“, както и Василис Спанулис. Харесвам този номер".