Баскетболистите на България загубиха нещастно на старта на олимпийската квалификация в Истанбул, падайки със 71:80 след продължение от Украйна. 

Момчетата на Росен Барчовски изостанаха с 25 точки при 10:35 в началото на втората четвърт, но се върнаха в мача по невероятен начин. 

Още до почивката разликата падна до 11, а след паузата националите продължиха да наваксват и поведоха с 68:66 след невеорятна тройка през ръка на Алекс Симеонов 1,3 секунди преди края. 

Времето обаче бе достатъчно на украинците, които вкараха топката под коша към Вячеслав Кравцов, който освен че вкара, бе и фаулиран именно от Симеонов. Негов пропуск от линията обаче, прати мача в продължение. 

В него резултатът бе равен при 71:71, но след това нашите не успяха да вкарат в последните 3 минути и 20 секунди и загубиха. Българите могат да съжаляват, защото стреляха ужасно от игра – едва 35,6%, а от тройката бяха трагични – 4 от 26 или едва 15%. Павлин Иванов вкара 18 точки, а дебютантът Брандън Йънг добави 16, като не игра само 17 секунди. 

В следващия си мач България среща домакините от Турция в неделя вечерта, но шансовете да излязат от групата значително намаляха.