На световното първенство по баскетбол се получи голяма изненада, след като Латвия изхвърли фаворита Франция от турнира след победа с 88:86. 

Петлите, които бяха считани за отбор, способен да спечели срещу САЩ и да вземе златото, паднаха с 30 точки от Канада в първия си двубой и сега се нуждаеха от задължителен триумф. 

Те водеха през повечето време, включително с 13 точки 2 минути преди края на третата четвърт и с 12 на старта на последния период, но в него се издъниха тотално и го загубиха с 12:26, а с това и мача. 

Латвийците, които играят на турнира без голямата си звезда Кристапс Порзингис, показаха сериозен характер и дух, като наваксака пасива си и поведоха при 87:86 след два наказателни удара на Роландс Шмитс. 

Еван Фурние не успя да вкара за Франция, а Гершон Ябуселе пропусна при добавката в следващата атака. Артурс Жагарс бе фаулиран, но пропусна при втория си опит от линията. Така Франция получи шанс и Силвен Франциско се освободи, за да има отворена стрелба от тройката със сирената, но пропусна и така Латвия записа втори успех, класирайки се напред и гарантирайки, че Петлите няма да продължат. 

Победителите успяха в 52,5% от стрелбите си, като бяха 14 от 35 отдалеч. Жагарс вкара 22 точки, а Шмитс добави 20. Французите също стреляха добре, но направиха цели 20 грешки и съперникът им вкара 26 точки след тях, а освен това Латвия доминираше при точките от втори шанс с 22:13, както и в правоъгълника с 36:18. 

"Подведохме много хора, но най-вече себе си. Когато паднеш на 1/4финал или 1/2финал е различно, защото поне си се борил. Сега не минахме първия кръг, а имахме големи очаквания. Срамувам се. Страх ме е да се прибера у дома, защото толкова хора вярваха, че можем да постигнем нещо специално" заяви Никола Батум след провала.