В мач, който ще се превърне в класика за баскетбола, Германия надви САЩ със 113:111, за да се класира за финал за първи път в историята си на световно първенство. 

В Манила двата отбора изиграха невероятно ефективен и резултатен двубой, в който европейците успяха да стигнат до успеха и до сблъсък със Сърбия в неделния финал. Американците ще играят за бронза с Канада. 

Силна трета четвърт даде предимство на Бундестима, който успя да запази разликата дълго време и в последния период и макар и противникът да се върна в сблъсъка, европейският тим спечели. Крилото Андреас Обст пък се превърна в абсолютен герой за победителите. 

Германците започнаха уверено и набързо дръпнаха с 25:15 още в средата на първата четвърт след ефективни действия и в двата края на игрището. 

Американците обаче не се стреснаха и изравниха още преди края на периода, който завърши при впечатляващото 33:31 за Бундестима. 

Във втората част престрелката продължи, като и двата тима поддържаха много висока ефективност. Паузата дойде при 60:59 за Щатите, които стреляха 59% от игра, докато съперникът им бе с 56%. Антъни Едуардс и Микел Бриджис бяха с по 15 точки, докато Франц Вагнер бе с 14. 

В третата част европейците започнаха по-добре и успяха да отворят аванс от няколко точки, продължавайки да поддържат много висока успеваемост. Андреас Обст вкара няколко стрелби и преднината стана 10 преди последната част при 94:84. 

В нея авансът се запази до 106:96, след което Антъни Едуардс се събуди. Серия от 7:0 върна американците близо до опонента, а след това те се доближиха и до 107:108. Тогава обаче Андреас Обст вкара 4-ата си тройка и общо 24-а точка, а след чадър на Бонга Денис Шрьодер реализира от средно разстояние за аванс от 6. 

Остин Рийвс заби на другия край 33 секунди преди края, а след това спечели и нарушение в нападение, за да има отбора му нов шанс. Последва обаче грешен пас на Едуардс, след което германците спечелиха още десетина секунди. В края Рийвс пропусна отдалеч, Банкеро овладя, но не успя да вкара, а Рийвс все пак добави, но при само половин секунда на часовника и всичко приключи. 

И двата тима завършиха с по 58% стрелба от игра, но германците взеха 12 борби в атака и водеха с 25:8 при точките от втори шанс. Освен Обст Франц Вагнер вкара 22 точки за победителите, Даниел Тайс добави 21, а Шрьодер завърши със 17 и 9 асистенции. Антъни Едуардс вкара 23 за САЩ, но едва 8 след паузата, а Остин Рийвс помогна с 21.