77-ият сезон в Националната Баскетболна Асоциация е тук. Шоуто започва тази нощ, а цялата кампания в България ще е още по-интересна, заради присъствието на Александър Везенков в Сакраменто Кингс. 

Някои големи звезди смениха отборите си, някои тимове се подсилиха сериозно и сега всички искат да заемат мястото на Денвър Нъгетс, който покори върха през юни за първи път. Този сезон ще се проведе и нов вътрешен турнир, като в рамките на 40 дни от началото на ноември, тимовете ще се борят за допълнителен трофей. 

Сериозни неща се очакват и от някои новобранци начело с френското чудо – Виктор Уембаняма. Не трябва обаче да се отписват Чет Холмгрен, който след като пропусна миналия сезон, вече е здрав и готов да дебютира, както и Скуут Хендърсън. 

Везенков е вторият българин в Лигата след Георги Глушков от средата на 80-те години на миналия век, който ще се пробва отвъд Океана и естествено всички се надяваме, че ще се справи добре. 

Кралете са в подем, след като миналия сезон прекъснаха 16-годишното чакане на участие в плейофите и сега се надяват да прогресират още, но конкуренцията на Запад както в последните години, е просто убийствена. 

Засега не е ясно какви са намеренията на треньора Майк Браун относно Саша и дали той ще бъде в ротацията на тима. Със сигурност слабостта в играта му е защитата, но с течение на сезона вярваме, че това ще се подобри. 

Иначе в конференцията на Сакраменто конкуренцията е още по-голяма. Денвър не направи нещо особено през лятото, но вече има шампионски опит. Финалистът ЛА Лейкърс обаче добави ключови фигури като Гейб Винсънт и Крисчън Ууд, а запазиха и Остин Рийвс и ДиАнджело Ръсел. Големият въпрос е със здравето на често контузващия се Антъни Дейвис, както и на ЛеБрон Джеймс, който влиза в 21-ия си сезон и се нуждае от 1348 точки, за да стигне кота 40 000. 

Финикс Сънс трябва да е другият огромен претендент, след като привлече Брадли Бийл, а и някои сериозни помощни играчи, които определено носят сериозна широчина на отбора. Голдън Стейт пък все още има Стеф Къри и Клей Томпсън, а добави и Крис Пол, така че Уориърс пак ще бъдат сериозен фактор. 

Не трябва обаче да се подценяват Мемфис Гризлис, макар че Джа Морент е наказан за  първите 25 мача, ЛА Клипърс, за които времето на Кауай Ленърд и Пол Джордж също започва да изтича, Минесота Тимбъруулвс, който запази състава си, както и младия тим на Оклахома Сити Тъндър, който също изглежда на правилния път. Лука Дончич и Далас пък определено 

На Изток претендентите изглеждат ясни. Милуоки взе Деймиън Лилард и с Янис Антетокумпо Елените гледат към върха. Бостън обаче също се подсили, като привлече Кристапс Порзингис, както и бившият играч на Бъкс – Джру Холидей, който може да се окаже ключовата фигура на Келтите. 

Неизвестните са свързани с Филаделфия, където сагата около бъдещето на Джеймс Хардън, продължава с пълна сила. Финалистът Маями не направи нищо сериозно през лятото и едва ли ще е способен на чудото от тази пролет. 

Интересно е докъде ще стигнат Кливланд, Атланта и Ню Йорк, които разполагат също със сериозен потенциал и се надяват да могат да направят следващата крачка в развитието си и да опровергаят прогнозите и тези, които ги отписват.