Българският баскетболист на Сакраменто Кингс Александър Везенков говори на пресконференцията след поражението от Лос Анджелис Клипърс със 117:131 в двубой от редовния сезон на НБА.

“Не трябва да търсим оправдания, защото последователни мачове имат всички отбори. В интерес на истината обаче ние бяхме празни от емоционална гледна точка след вчерашния обрат. На първо място трябва да поздравим Клипърс за страхотния мач. Позволихме им да стрелят 50% от тройката и не успяхме да приложим енергията, от която се нуждаехме. Страдахме доста в нападение и защита и просто трябва да играем по-добре в тези последователни мачове. Загубихме от Ню Орлиънс, загубихме и днес. Трябва да намерим начин да се подобрим, да изгледаме видеото от мача и да продължим към следващия мач“, заяви Везенков, който се отчете с 13 точки в срещата.

„Опитвам се да уча играта и отделните състезатели. Нека бъдем честни – никога няма да бъда супер защитник, но искам да бъда солиден и да помагам на отбора. Не искам да бъда ахилесова пета. Подобрявам се с всеки мач, но не искам да говоря само за себе си. Когато сме допуснали 131 точки, значи не сме играли добре в защита. Трябва да видим как да се подобрим.

Да не играеш заради треньорско решение е трудно за приемане за всеки играч. Приех го тежко, но отборът победи във въпросния мач, така че бях щастлив. Трябваше да остана готов. Имаме много дълбок отбор с добри играчи и винаги трябва да съм готов. Чакам моя шанс и моята възможност, за да покажа, че мога да помогна на отбора“, допълни българинът.

След това той коментира представянето на звездата на кралете – Ди’Аарън Фокс, който пък реализира 40 точки срещу Клипърс.

„Ди’Аарън може да вкарва 40 всяка вечер. Когато обаче губиш, никой не го интересуват индивидуалните статистики. Ние сме отбор, който иска да печели. Когато губим, дори някой да вкара 60, няма значение. Може да попитате и самия него, ще ви отговори същото“

„Разликата тук е темпото на игра. Всеки играч от ниво Ол-Стар може да вкарва по 40-50 точки всяка вечер, но също така има и много талантливи играчи на пейката на отборите. Във всяко ново предизвикателство всичко е ново. Първо трябва да покажеш на себе си, че си достоен, а след това на твоите съотборници, треньори и съперници. Ще отнеме време, но съм уверен в себе си. Смятам, че мога да помогна на отбора да печели“, сподели още Везенков.

За финал българската звезда коментира и представянето на опонента: „Клипърс не вярваха, че можем да се върнем в мача, защото не се влагахме и не пазехме. Вчерашният мач бе доста изтощителен, но ако искаш да си добър отбор, не трябва да имаш оправдания. Трябва да работиш здраво, да се учиш от грешките си и да продължаваш напред.

Те са супер талантлив отбор – имат трима Ол-Стар играчи. Знам, че изпитваха колебания в началото, но няма как да изградиш отбор за толкова кратко. Те ще намерят начин да са печеливши. Имат всичко необходимо за това и днес показаха, че са способни да играят силно. Въпросът е колко ще са постоянни и каква химия ще изградят помежду си”, заяви Везенков.