Швеция ни победи лошо на баскетбол с 84:70 в първи мач от европейските квалификации. На своя земя скандинавците се справиха по-добре и взеха добро предимстно в пряката битка с националите, след  като се очаква именно ние и те да спорим за третото място в групата, което също дава класиране за еврофиналите догодина. 

Българският тим игра непостоянно, като се оказа, че ключови фигури са били със здравословни проблеми. Разликата можеше да бъде много по-малка, но в края нашите допуснаха да се вдигне. 

Павлин Иванов, който бе под въпрос за нашите до последно, все пак стартира, но домакините започнаха ударно и дръпнаха със 7:0. 

Българите обаче се окопитиха и с 3 тройки стопиха разликата до 9:11, но домакините запазиха предимството си заради по-ефективни действия под коша и дръпнаха с 29:22 след първата част, в която стреляха 13 от 21 от игра, докато нашите компенсираха с 6 тройки за периода. 

Във втората част шведите натрупаха 4 отборни фала в първите 3 минути, което даде предимство на националите. Коди Милър-Макинтайър се разигра и започна да трупа точки, а разликата падна. Все пак на полувремето разликата се запази при 50:43, като домакините стреляха 62,5% от игра. 

В третата част скандинавците успяха да дръпнат с 60:49, въпреки че резултатността спадна сериозно, но преди последния период българите все още имаха шансове при 62:55. 

За съжаление в последната част домакините запазиха предимството си, но все пак разликата беше само 7 при 75:68 по малко от 90 секунди до сирената. Някои пропуски на българите и добри действия на скандинавците, включително и тройка на Андерсон секунда преди края, осигуриха и по-убедителния триумф на Швеция. 

Мелвин Панцар поведе победителите с 16 точки, докато Коуди Милър-Макинтайър вкара 21 за България, но се оказа, че и той през второто полувреме е имал здравословни трудности. 

В неделя националите приемат Германия в Ботевград. Световните шампиони удариха Черна Гора в първия си мач у дома с 85:61, след като спечелиха с 28:10 първата част и с 27:11 последната.