Бостън Селтикс взе още един завързан мач, за да стигне до финала в НБА за втори път през последните 3 сезона и за 23-и път в историята си. 

Детелините спечелиха отново в края със 105:102 срещу Индиана, за да приключат серията с 4-0 и вече чакат някой между Далас и Минесота. През 2022 Келтите паднаха от Голдън Стейт, а през 2010 от ЛА Лейкърс, така че последната им титла е от 2008 и тя е единствената от времената на Лари Бърд насам. 

Индиана не издържа и в този мач, както и в два от предишните три, но отново игра добре. Във важните моменти обаче, домакините не стигнаха до правилните отигравания. Въпреки това сезонът бе повече от успешен за Пейсърс, които пак бяха без лидера си Тайрис Халибъртън. 

През първото полувреме никой не можеше да се откъсне сериозно. Бостън поведе с 14:6 в началото, но бързо бе настигнат и след това имаше чести изравнявания и смени на водачеството, като паузата дойде при 58:57 за Келтите, а Джейсън Тейтъм и Андрю Нъмбхард водеха двата отбора с по 16 точки. 

След почивката домакините натиснаха и поведоха с 68:62. Предимството им стигна 9 точки по-малко от 9 минути преди края при 94:85, като Ти Джей Макконъл пропусна чисто поднасяне за аванс от 11 и Бостън отново показа големия си характер. 

При 102:98 за Пейсърс и 3 минути и половина до края, гостите затегнаха защитата си и Тейтъм и Браун бързо изравниха. След няколко пропуски Дерик Уайт наниза тройка от ъгъла за аванс от 3 при 45 секунди до края. Нембхард не успя от дистанция, а след като Тейтъм пропусна, Джру Холидей взе борбата и Зелените изцедиха часовника, за да спечелят. 

Джейлън Браун вкара 29 точки за победителите, а Джейсън Тейтъм добави 26, 13 борби и 8 асистенции. Холидей също бе отличен със 17 точки, а Уайт се отчете с 16, 4 борби, 4 асистенции, 5 откраднати и 3 чадъра.